maanantai 9. joulukuuta 2013

UUSIA YLIOPPILAITA JA ITSENÄISYYTTÄ JUHLITTIIN PORKKALAN LUKIOSSA



Porkkalan lukion ylioppilas- ja itsenäisyysjuhlaa vietettiin Masalan opetuspisteessä 5.12.2013.
Ylioppilaiksi valmistui yhteensä 25 abiturienttia lukion päivälinjalta ja aikuislinjalta. 


 Ylioppilaan puheen piti Emmi Manninen Masalan opetuspisteestä. Puheessaan hän totesi: "Itsenäisyyden toteutumiseen ja ylioppilaaksi tulemiseen on vaadittu hyvin samankaltaisia asioita: rohkeutta, sisua, päättäväisyyttä ja periksi antamattomuutta." Hän jatkoi, että itsenäinen Suomi on lunastettu uhrauksin ja rakennettu kovalla työllä, ja samaa kovaa työtä ja valintoja on vaadittu myös opiskeluun liittyvissä haasteissa. Lopuksi hän esitti lämpimät kiitoksensa kaikille ja hyvästeli yleisönsä sanoin: "Itsenäisen Suomen ylpeinä ylioppilaina me voimme hyvästellä Teidät, arvoisa juhlaväki. Me olemme työmme tehneet ja päässeet tämän kaiken kunnialla läpi."

 
 Juhlan kunniavieraat Espoon sotaveteraanien Kirkkonummen jaoston
 jäsenet Aaro Hussi, Jussi Luutonen ja Raimo Elonsalo
saivat sinivalkoiset kukat airut Oona Pulkkiselta.

Jean Sibeliuksen Intermezzon
tahdissa toivat airuet juhlavassa 
kulkueessa lakitettavat abiturientit saliin. 
Airueina toimivat Masalan opetuspisteen 
opiskelijat Minna Pihlava ja Antti Saari, 
Oona Pulkkinen ja Jonathan Eklund 
sekä Lilian Timonen ja Sami Rönnberg.

Antti Saari ja Minna Pihlava johdattavat 
abiturientit juhlaan.

 












Airut Jonathan Eklundilla oli
kunniatehtävä luotsata lakitetut leidit
turvallisesti lavalta piikkikorkoineen.

 Juhlassa kuultiin kolme hienoa musiikkiesitystä. 
Silmu Räsänen Kirkonkylän opetuspisteestä
ihastutti yleisöä tulkinnallaan von Gluckin Melodiasta.

 
 
 Kirkonkylän opetuspisteen kuoro Chorus Studiensis
esitti musiikin lehtori Satu Jämsän johdolla
Jukka Kuoppamäen laulun Sininen ja valkoinen
sekä Jean Sibeliuksen Finlandian. 


Juhlassa nähtiin Masalan opetuspisteen opiskelijoiden multimediaesitys, 
jonka vaikuttavat kuvat oli ottanut Janniina Isännäinen. 
Musiikin kuvaesitykseen oli säveltänyt Dario Taddeo.

  
















Lopuksi laulettiin Maamme. 
Kuvassa vasemmalta rehtori Matti Autero 
yhdessä kunniavieraiden 
ja opetustoimen johtaja Jukka Pietisen kanssa
virittäytyvät myös itsenäisyyspäivän 2013 viettoon.


Kaikki kuvat Janniina Isännäinen, 12AM Masalan opetuspiste

torstai 14. marraskuuta 2013

PORKKALAN LUKION MUSAPROJEKTI 2013 "DREAMWORLD – UNIMAAILMA" VANGITSEE YLEISÖN!


 
Money makes the world go round!
Unimaailman kuningatar Anastasiana Henna Hämäläinen.
 
Tiistaina 12.11.2013 oli Porkkalan lukion musikaalin esitys. Musikaalin ovat tehneet MUX05- kurssin oppilaat. Oppilaat ovat itse sanoittaneet kappaleet klassikkoiskelmiin. Esityksiä säesti oppilaista koottu bändi: Robert Jansson, kitara, Atro Nykänen, basso, Mikael Nyström, rummut, sekä kosketinsoittimissa Perttu Nykänen ja Elsa Huumonen.

Musikaali käsitteli muun muassa unimaailmaa, ystävyyssuhteita, rakkautta ja kiusaamista.
Tarinassa joukko nuoria joutuu unimaailmaan, koska yksi ryhmän jäsen Kimi ei ole maksanut kaverilleen velkojaan takaisin. Lisäksi Kim kiusaa Kössi-nimistä tyttöä, joka änkyttää. Kim on myös huonoissa väleissä vanhempiinsa.

 
Kimi (Ilkka Frestadius) ja Kössi (Sara Suojalehto) 
Unimaailman vankeina Areksen eli Niila Vuorenjuuren sieppaamina.

 
Rangaistuksena Kimi joutuu Unimaailmaan, jossa hän tapaa uudelleen kaikki todellisen maailman kaverinsa. Unimaailmassa nuoret joutuvat työskentelemään vankeina rahapajassa. He tekevät Unimaailman valuuttaa kuningatar Anastasialle, joka on paha ja ahne.

Unimaailmassa Kimi oppii ystävyyden merkityksen ja kunnioittamaan ja arvostamaan ystäviään. Tosielämässä Kimi on ollut rahanahne, mutta Unimaailmassa hän oppii, että raha ei tuo onnea.

Unimaailma on paha painajainen, josta nuoret onnistuvat lopulta karkaamaan takaisin vapauteen ja todellisuuteen. Todellisuudessa Kimi on nyt oppinut läksynsä ja huomannut Kössin olevan mahtavaa seuraa. Lopuksi Kimi ihmettelee, oliko painajainen totta vai tapahtuiko kaikki vain hänen mielessään. Tähän katusoittaja vastaa, että vaikka kaikki olisi tapahtunut vain Kimin pään sisässä, se ei olisi tehnyt siitä vähemmän todellista.

 
 
 
 

 
Musikaali oli hienosti toteutettu ja todisti taas yhden asian. Meillä täällä Porkkalan lukiossa on mielettömän lahjakkaita opiskelijoita. Kimin roolin esitti upeasti Ilkka Frestadius, Kössin keskeistä roolia tulkitsi Sara Suojalehto.

Atte Frestadiuksella (kuvassa) oli merkittävä ja haastava kaksoisrooli todellisen elämän katusoittajana ja toisaalta Unimaailman oppaana Siddhartana.
 
 
 
Kimin ja Kössin ystävyyden laulu
" You make it real for me".
 
Kaikki muutkin esiintyjät olivat uskottavia ja luontevia rooleissaan. Lauluesitykset olivat hienosti tulkittuja. Erityisen kiitoksen ansaitsevat ohjaava opettaja musiikin lehtori Satu Jämsä ja äänistä ja teknisestä toteutuksesta vastanneet Tero Toivio, Jesse Vainio ja Juuso Hänninen.

 
Kiitos koko musikaalin tiimille käsikirjoituksesta,
puvustuksesta, lavastuksesta ja esityksestä!
Äärimmäisenä vasemmalla musiikin lehtori Satu Jämsä.

Teksti
Emma Mäkiä
Masalan opetuspiste
verkkolehti Taukotilan toimittaja

Kuvat
Emma Lehtinen
Masalan opetuspiste
verkkolehti Taukotilan toimittaja



 

 

maanantai 11. marraskuuta 2013

SYYSTUNNELMIA


Kuvat ja tekstit Janniina  Isännäinen
 

On the darkest hour everything becomes clear enough to be seen.
 
 
All they see is the perfect life and not the things hidden behind of it.
 
 
Missing the past summer.

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

RAULI VIRTANEN VIERAILI PORKKALAN LUKIOSSA YK:N PÄIVÄNÄ



 

YK:n päivänä 24.10. vieraili Rauli Virtanen Porkkalan lukiossa Kirkonkylän toimipisteessä. Hän kertoi pitkästä ja kunnioitettavasta urastaan ulkomaantoimittajana. Virtanen on kokenut maailman kriisejä Vietnamin sodasta aina tämän päivän Syyriaan.

 


Virtanen kertoi pitkästä ja mielenkiintoisesta urastaan toimittajana. Hän on tavannut maailman merkkimiehiä, kuten esimerkiksi YK:n pääsihteerin Kofi Annanin, Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan sekä palestiinalaisjohtaja Yasser Arafatin. Kertoessaan työstään Virtanen näytti myös valokuvia vuosikymmenten varrelta.
 
Kuvissa näkyi muun muassa sotien repimiä rauniokaupunkeja, lapsisotilaita sinkojen kanssa, iskuissa vammautuneita siviilejä, lapsia, naisia ja vanhuksia. Virtasen mukaan kauheuksien keskellä kuitenkin näkyi myös ihmisten hyvyys ja epäitsekkyys. Hän toivoisikin, että myös Suomessa voitaisiin ottaa sen kaltaisesta ihmisyydestä mallia.
 
 
 
Virtasen tarinat ja valokuvat olivat silmiä avaava kokemus. On vaikeaa kuvitellakaan, miten hän pystyy tarkastelemaan asioita objektiivisesti ja kertomaan esimerkiksi työtehtävissä menehtyneistä kollegoistaan tyynesti.

Rauli Virtasen vierailu nuoren näkökulmasta oli mielenkiintoinen sekä kunnioitusta ja ajatuksia herättävä. Varmasti moni kuuntelija kiinnostui maailman tapahtumista ja haluaisi nyt lähteä kokemaan itse eri kulttuureja sekä tapahtumia. Itse ainakin kiinnostuin toimittajan ammatista yhä enemmän.


Teksti
Emma Lehtinen
Masalan opetuspiste

Kuvat
Malla Rauhala
Masalan opetupiste

 


PORKKALAN LUKIOSSA VIETETTIIN LIIKUNTAPÄIVÄÄ

Torstaina 24.10 vietimme Porkkalan lukiossa liikuntapäivää. Aktiviteetteja oli paljon, ja jokaiselle opiskelijalle löytyi varmasti oma mieleisensä liikunnanmuoto. Haastattelimme ja valokuvasimme liikuntapäivään osallistuneita lukion ja yläasteen opiskelijoita Masalan opetuspisteen punttisalilla sekä liikuntasalissa, jossa pelattiin koripalloa.

Masalan opetuspisteen toisen vuoden opiskelija kertoi käyneensä salilla nostamassa painoja Myyrmäessä aktiivisesti jo kahdeksan kuukauden ajan. Siellä käy hänen lisäkseen paljon nuoria tyttöjä, joita hän käy neuvomassa aina mielellään, omien sanojensa mukaan kädestä pitäen. Se kuulemma nostaa heidän itseluottamustaan.


Haastattelemani opiskelija käy harjoittelemassa kuusi kertaa viikossa ja viettää salilla aikaa tunnista puoleentoista tuntiin. Penkistä nousee jo kunnioitettavat 90 kiloa. Hän ei kuitenkaan ole tulokseensa tyytyväinen, vaan tavoitteena olisi saada tankoon painoa vielä kymmenisen kiloa lisää.

Muut punttisalilla olleet pojat olivat varsin uupuneita, ja heidän mukaansa motivaatio ei riitä juuri tällä hetkellä treenaamiseen. He eivät harrasta salilla käyntiä aktiivisesti, vaan harrastavat lähinnä salibandya. Treenikerrat vaihtelevat kolmesta kerrasta kuuteen. Poikien mukaan salibandyharrastuksen takia salilla käynnille ei yksinkertaisesti ole aikaa. Ehdotin, että salilla voisi käydä aamulla ennen koulun alkamista, mutta poikien mielestä nukkuminen on treenaamista tärkeämpää ja mukavampaa.

Koripallopelin yhteydessä haastattelin vaihtopenkillä olleita lukiolaisia. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että liikuntapäiviä pitäisi olla enemmän, sillä liikuntapäivä tuo vaihtelua koulukirjojen pänttäämiseen.

Erään lukiolaistytön hieno ehdotus oli, että liikuntapäivä järjestettäisiin aina syksyisin ja keväisin.

Teksti
Kaarina Vuorinen
Masalan opetuspiste

Kuva
Emma Mäkiä
Masalan opetupiste

NÄIN MASALAN OPETUSPISTEESSÄ OTETTIIN VASTAAN UUDET OPISKELIJAT

Nahkiaisia vietettiin Masalan opetuspisteessä 22.8.2013. Tutorit olivat järjestäneet ykkösille ohjelmaa perinteisen pukeutumisen lisäksi.


Aluksi ykköset sukelsivat tunnelin läpi liikuntasaliin. Tunnelin toisessa päässä he saivat hieman vettä niskaansa, ja ES-maitodrinkin, josta kukaan ei pitänyt. Ohjelma alkoi tuolileikillä, jota seurasi laulaminen vaahtokarkkeja suu täynnä. 

Ykköset hämmästyttivät laulutaidoillaan, joku onnistui jopa laulamaan ”Hämä hämä häkin” kokonaan.

Iltapäivän aikana ykköset saivat kokea miltä tuntuu, kun kaveri syöttää rakettispagettivaahtokarkkikaurapuuroa, ilman että tietää, mitä on syömässä. Pehmonalle sai sylitansseja.
ES:n juomiskilpailu oli myös hyvin suosittu ja siihen olisi riittänyt osallistujia, kun vielä palkinnoksikin sai ES:ää. 

Lopuksi vannottiin vielä vala "Jos liikaa väsyttää, olkoon ES aina kanssani”. Valan jälkeen voitiin ykköset julistaa lukiolaisiksi.

Teksti ja kuva
Seidi Mansnerus
Masalan opetuspiste

MIELIPITEITÄ



MIKSI LAPSET EIVÄT ENÄÄ LEIKI?
  
Leikkipuistot ja hiekkalaatikot ovat tyhjillään, kun lapsia ei tunnu enää leikkiminen kiinnostavan. Lelut on korvattu puhelimilla ja iPadeilla. Leikkiminen mielletään noloksi ja lapselliseksi.

Hassua, että leikkiminen mielletään lasten keskuudessa lapselliseksi, vaikka se on lasten tehtävä. Parasta lapsena olemisessa kuuluisi olla, että ei tarvitse vielä miettiä, miksi tulee isona.

Tiedän, että joitain tyttöjä saatetaan kiusata, jos kavereille käy ilmi, että tämä leikkii nukeilla. Siksi leikkiminen pidetään salaisuutena. Asian ei todellakaan kuuluisi olla näin! Mielestäni kaikenikäiset voivat leikkiä ja hyppiä vesilätäköissä ja hupsutella.

Vanhemmat, unohtakaa puhelimet ja tietokoneet ja ostakaa lapsellenne vaikka palapeli niiden sijasta! Ilmoittakaa lapsenne kesäleirille tai päiväkerhoon! Kannustakaa lapsianne leikkiin! Täyttäkää leikkipuistot ja hiekkalaatikot taas naurulla!

Heli Muttonen

ÄIX04M1-kurssi
Masalan opetuspiste
Muttosen mielipide on julkaistu myös Helsingin Sanomissa15.9.2013


ENEMMÄN AJANVIETETTÄ NUORILLE!

Jatkuvasti valitetaan siitä, kuinka nuoret ovat nykyään huonosti käyttäytyviä. Kauppakeskukset, koulunpihat ym. täyttyvät nuorista, jotka pitävät kovaa meteliä, hengailevat asiattomissa paikoissa sekä juovat alkoholia.

Onko koskaan tullut mietittyä, miksi näin on? Vastaus on yksinkertainen. Nuoret haluavat viettää aikaa kavereiden kanssa paljon, mutta heille ei järjestetä tekemistä tai edes paikkoja missä olla. Onhan toki nuorisotiloja, mutta nekin täyttyvät tietyistä ikäryhmistä ja porukoista. Mitä loput sitten tekevät?

Jotta me nuoret emme olisi koko ajan niin sanotusti "tiellä", meille täytyisi laatia enemmän fiksua tekemistä; tapahtumia, tapaamisia sekä paikkoja, missä on sallittua viettää aikaa!

Laura Tenhunen

ÄIX04M1-kurssi
Masalan opetuspiste
Tenhusen mielipide on julkaistu myös Helsingin Sanomissa 18.9.2013


VANHEMMAT, ANTAKAA LAPSILLENNE TILAA!

Nuorten opiskelu usein puhuttaa vanhempia. He yleensä korostavat koulunkäyntiä ja läksyjen merkitystä sekä saattavat jopa pitää ns. pitkiä puhutteluja aiheesta.

Vanhempien tulisi kuitenkin ymmärtää, että nuoret kyllä itse ymmärtävät, mikä merkitys kouluttautumisella on, vaikka eivät olisikaan täysi-ikäisiä. Se on jo mielestäni riittävää, että opettajat valistavat nuoria opiskelun merkityksestä, mutta se, että vanhemmat tekevät sitä vielä kotona, on mielestäni hieman liikaa.

Vanhemmat, antakaa lapsillenne tilaa opiskella rauhassa ja tukekaa heitä valittamisen sijaan!

Lauri Leinonen

ÄIX04M1-kurssi
Masalan opetuspiste
Leinosen mielipide on julkaistu myös Helsingin Sanomissa 18.9.2013

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Vielä kerran terveisiä Roomasta

Michelangelo maalasi Sikstiiniläiskappelin kattofreskoja neljä vuotta, opettajilta meni kolme päivää Aatamin luomisen kokoamiseen. Hyvä opettajat!
Kiitos kaikille mahtaville opiskelijoille, jotka olitte opintomatkalla Roomassa ja hyvää kesälomaa kaikille!

Ossi ja Sinikka




maanantai 20. toukokuuta 2013

MASALAN OPETUPISTEEN OPO-KURSSILAISET VIERAILIVAT KUNNANTALOLLA

Syventävän opo-kurssin ryhmä Masalasta lähti tutustumaan kuntatöihin Kirkkonummen kunnantalolle. Henkilöstön kehittämispäällikkö Anu Karkinen vastaanotti meidät kunnantalon aulassa ja vei kokoushuoneeseen, jossa meille kerrottiin kunnan toimintatavoista
Kirkkonummen kunnassa työskentelee 2450 työntekijää, joista n. 130 esimiestehtävissä. Ammatteja kunnassa ovat mm. lastenhoitajat, opettajat ja sairaanhoitajat. Työntekijöistä suomea puhuu 86,37 % ja ruotsia 12,37 % ja loput muita kieliä. Kokonaispalkka kuntatyössä vaihtelee 2600–6800€ välillä. Parhaiten palkattuja ovat lääkärit.
Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio kertoi omasta työstään, johon kuuluvat kaikenlaiset edustustehtävät, puheiden pitäminen ja päätöksen teko kunnan asioista. Kunnanjohtajan työajat ovat hyvin poikkeavat,ja mitä korkeammalla hierarkiassa on, sitä enemmän vapauksia on omiin työaikoihin ja toimintatapoihin. Nykypäivänä kunnanjohtajankin on otettava huomioon media. Aarnio pyrkii esiintymään mediassa mahdollisimman vähän.  Hän toi myös esiin sen, että kuntatyötä tekevät korkeasti koulutetut ihmiset, ja hänestä tuntuu, ettei tätä aina tajuta.





Koska Kirkkonummi on kaksikielinen kunta, on ihmisillä oikeus toimia omalla äidinkielellään eli ruotsilla ja suomella. Kirkkonummen kunnalla on neljän hengen käännösyksikkö, joka palvelee kunnan kaikkia yksiköitä. Tästä työstä meille kertoi kunnan johtava kielenkääntäjä Antti KangasmäkiTekstejä käännetään noin 90 % suomesta ruotsiksi ja 10 % ruotsista suomeksiKäännettäviä tekstejä voivat olla esim. kunnanhallituksen, kunnanvaltuuston ja lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat. Kielenkääntäjien ominaisuuksia ovat nopeus, tarkkuus ja stressinsietokyky. 


Työvälineet käännöstöissä ovat sähköisiä. 
Koko Suomessa kunta-alalla työskentelee vain n. 60 kielenkääntäjää.

Ylihoitaja Leila Forsman oli koonnut meille listauksen kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisista. Näitä ovat mm. sosiaalityöntekijät, kodinhoitajat, terveydenhoitajat, ravitsemusterapeutti, hammaslääkärit, psykologit, toimintaterapeutit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja farmaseutit. Hän myös korosti, että tällä alalla tulevaisuudessakin on paljon tarvetta uusille työntekijöille.


Opetusalan töistä meille kertoi pääluottamusmies Sari Manninen, jolla on itsellään aineenopettajatausta. Hän kertoi luokanopettajan, lastentarhanopettajan ja aineenopettajan koulutuksen eroista valaisevin esimerkein. Meille jäi myös mieleen, että opettajaksi voi päätyä, vaikka ei olisi menestynyt koulussa itse täydellisesti. Opettajaksi voi päätyä myös, vaikka olisi opiskellut yliopistossa ensin jotakin muuta ainetta kuin opettajaopintoja.

Oli mielenkiintoista saada tietää, mitä kunnassa tapahtuu ja mitä tehtäviä eri henkilöt siellä tekevät!

lauantai 18. toukokuuta 2013

Viides päivä Roomassa, "Kulmikas Colosseum", antiikin aarteita, ostoksia ja kotiin

Viimeisen aamun havainto

Jos aamulla on pimeää, älä hermostu, ei ole talvi eikä räntäkeli, avaa vain ikkunaluukut ja siellä se on sinitaivas.

Esposizione Universale di Roma, Eur

Viimeisenä opintoretkipäivänä tiedonhaluisimmat, jotka eivät antautuneet shoppailun houkutuksille, lähtivät kanssamme kauemmaksi Rooman eteläpuolelle Eurin lähiöön, joka rakennettiin alun alkuaan vuodeksi 1942 suunniteltuun maailmannäyttelyyn, paikka on näkemisen arvoinen. Eurin keskusta tuntuu autiolta, aukioita ei ole tarkoitettu kotoisiksi piazzoiksi, vaan julistamaan fasismin voittoa ja ne odottavat suuria kansanjoukkoja, joita ei kuitenkaan näy. Klassista arkkitehtuurin perinnettä modernisti mukailevat marmoriset rakennukset ja lähes tyhjät aukiot näyttävät komealta, mutta inhimilliset mittasuhteet puuttuvat. Missä ovat skeittarit? Pysähdyimme pitkäksi toviksi vaikuttavan Palazzo della Cività del Lavoron eteen. Mahtava marmorirakennus oli ilmeisesti ilkivallan pelosta suojattu aidalla. Uusi kulmikas Colosseum syvän sinistä taivasta vasten vaikutti kulissilta tai tietokonepelien maailmasta lainatulta, mutta kaiken kaikkiaan hyvin vaikuttavalta. Nelikanttisen Colosseumin kulmissa oli neljä kömpelöä marmorista veistettyä vauhkoa hevosta pidättelevää atleettia. Kaariholvien välissä oli antiikin veistoksia jäljitteleviä ihmishahmoja, jotka näimme vain kaukaa.

Euri on niitä paikkoja Roomassa, jossa turismilaumat eivät vaella. Meillä oli vielä yksi hyvä syy tulla sinne, Museo della Civiltá Romana. Museossa on valtava Konstantinuksen aikaista Roomaa kuvaava pienoismalli. Tämä oli hyvä päätepiste ja kertaus kaikella, mitä olimme aikaisemmin raunioina ja nykyiseen Roomaan sulautuneena nähneet. Museorakennus kuuluu Eurin mahtipontiseen keskustaan, mutta sisältä se on sympaattisen vanhanaikainen, huonosti valaistu, mutta juuri sellainen paikka, jossa tekee odottamattomia löytöjä. Rooman pienoismallia, joka on postikorteista ja tietokonepeleistä tuttu, peitti pölykerros.

Metroasemalla alkoi normaali elämä, aseman tuntumaan oli nopeasti kasvanut tori, jossa myytiin housuja, hameita, kenkiä ja kaikkea, mitä tavallinen ihminen tarvitsee.

Takaisin hotelliin

Kävelimme takaisin hotelliin, jonne olimme sopineet tapaamisen. Opettajat varautuivat yllätäviin ongelmiin ja sopivat tapaamisen monien mielestä aivan liian aikaiseksi, mutta suurkaupungeissa ja etenkään Roomassa ei liikenne aina suju niin kuin pitäisi. Terminin asemalla kaikki sujui kuitenkin tehokkaasti. Asemalta oli junia lähdössä Venetsiaan, Napoliin ja Milanoon, teki hetken mieli hypätä Venetsian junaan ja jatkaa seikkailua. Koulu, arkinen aherrus, koeviikko ja tietysti kesäloma odottivat meitä. Lentokentällä pystytimme perusleirin, jossa matkatavarat pysyivät turvassa. Sitten vain turvatarkastukseen ja lopulta koneeseen. Kotimatka sujui hauskasti hyvässä seurassa. Oli keskiyö, kun saavuimme Helsinki-Vantaalle. Ilta oli lämmin ja tuoksui kesäyöltä.

Opettajien mielestä opintomatka onnistui hyvin. Aikataulu piti suurin piirtein, suurimmilta vastoinkäymisiltä säästyttiin muutamaa rakoa, kävelystä kipeytynyttä selkää ja kantapäätä lukuun ottamatta. Opiskelijat olivat mahtavia ja hauskoja persoonallisuuksia, jotka väsymättä vaelsivat kanssamme raunioilta ja kivikasoilta toiselle. Lantin heittäminen Fontana di Treviin takaa sen, että varmasti jossain elämän vaiheessa meistä jokainen saa palata ikuiseen kaupunkiin.

Kuvat:

Kaistale sinistä taivasta, tästä tulee hyvä päivä
Eur PALAZZO DEI KONGRESSI, missä ovat skeittarit
MUSEO DELLA CIVILTÁ ROMANA kätkee sisäänsä Rooman pienoismallin ja valokset Trajanuksen pylväästä.
Sisäänkäynti museoon ei ole vaatimaton
Palazzo della Civiltà del Lavoro herättää ajatuksia
Nelikanttinen uusi Colosseum kasvaa mahtaviin mittoihin
Konstantinuksen aikaista Roomaa kuvaava pienoismalli toimii kertaustehtävänä
Pienoismalli roomalaisesta insulasta antaa havainnollinen kuvan muinaisen suurkaupungin kerrostaloista.
Eur yllättää, puretaanko vai korjataanko
Ennen lähtöä hotellista on aika esitellä ostoksia, hattuja ei koskaan ole liikaa
Kuulutuksia: juna Venetsiaan lähdössä
Lentokentällä järjestyimme viimeiseen ryhmäkuvaan
Hattuherrat pelien maailmassa
Perusleirin uskolliset vartijat
Aurinko siirtyy valaisemaan ja lämmittämään toista puolta maapalloa, mitkä värit







































Neljäs päivä Roomassa: joustavasti suurkaupungissa, muutamia kohteita ja suunnitelmien muutoksia

Tänään satoi kuurottain aamusta iltapäivään, mutta kun aurinko pilkisti aika ajoittain pilvien takaa, muuttui sää taas hetkessä paahtavan kuumaksi. Päivän pienet vastoinkäymiset opettivat meille, miten sankarimatkaaja selviytyy joustavasti tilanteesta kuin tilanteesta. Opettajat oppivat taas paljon. Seuraavaa reissua varten kaikki puutteet ja uudet ideat on kirjattu muistiin.

Tapahtui tänään:

Tänään hurmioiduimme Berninin Pyhän Teresan hurmiosta, oliko se todella noin pieni.
Heitimme lanttimme Fontana di Treviin muiden mukana, mutta minne kaikki kolikot päätyvät. Laskimme Espanjalaiset portaat, niitä oli ...no ei sillä ole väliä.

Ihmettelimme kapusiinimunkkien luita Barberinin aukiota lähellä olevan kirkon kryptassa ja saimme budjettiin isomman loven kuin oli suunniteltu.

Pantheon oli retkemme ensimmäisenä päivänä suljettu, ja koska Roomasta ei voi lähteä näkemättä tätä vaikuttavaa rakennusta, lähdimme sinne toiset jalan ja toiset bussilla. Me kolme bussilla liikkunutta eksyimme, mutta löysimme lopulta paikalle pienen harhailun jälkeen. Pantheon on yksi maailman vaikuttavimmista rakennuksista, katon oculuksesta oli juuri satanut sisälle, lattia oli vielä kostea ja puolipallon sisälle oli muodostunut sumua.

Opettajat valitsivat pakollisen, opettavaisen osion jälkeen tietysti kylttyyrikohteen Museo Nazionale Romanon ja sen rauhalliset turistivapaat näyttelytilat upeine Livian palatsin freskoineen. Opiskelijat kävivät ostoksilla.

Illalla nautimme illallisen Trasteveressä ja kävelimme öiselle Capitoliumille ihailemaan salaperäisesti varjoihin katoavaa menneisyyttä. Colosseum näytti valaistuna mahtavalta.

Kuvat:
Fontana di Trevi, tytöt
Fontana di Trevi, pojat
Fontana di Trevi, pojat
Kolme tapaa heittää kolikko
Tyyli 1
Tyyli 2
Tyyli 3
Esitelmän vuoro, mikä naurattaa
Pantheon
Oculus
Johannes kertoo kapusiinimunkkien erikoisesta kryptasta
Gladiaattori
Gladiaattori saa puhelun
Livian palatsin freskojen loistoa Museo Nazionale Romanossa
Ossi valaistuu Livian freskojen äärellä