maanantai 13. toukokuuta 2013

PETRI SALONIEMI KAKSOISROOLISSA MASALAN NUORISOTEATTERIN MENESTYSNÄYTELMÄSSÄ HAMLET



Masalan nuorisoteatterin Kaaos-ryhmä esitti Hannele Tuomisen ohjaamana William Shakespearin Hamletin, jonka ensi-ilta oli 9.3.2013. Hamlet on ollut varsinainen menestys teatterille ja lähes jokainen esitys ensi-illan jälkeen oli loppuunmyyty. 


Porkkalan lukion Masalan opetuspisteen abiturientti Petri Saloniemi, on yksi Kaaos-ryhmän jäsenistä. Hän näytteli Hamletissa kaksoisroolin esittämällä Gyldernsteiniä ja palvelijaa.
Kuinka kauan olet ollut Kaaos-ryhmän jäsenenä ja miten päädyit mukaan tähän ryhmään?


- Syksyllä tulee viisi vuotta siitä kun aloitin tässä ryhmässä. Ryhmään tulin mukaan siten, että olin ensin ollut teatterileirillä ja innostuin teatterista ja näyttelemisestä. Myöhemmin Masalan nuorisoteatteriin tuli uusia ryhmiä ja päätin hakea mukaan.

Ryhmänne viimeisin näytelmänne oli Shakespearin Hamlet, joka on tragedia. Kummasta pidät enemmän: tragedioista vai komedioista?

- Tragediasta, koska komediaa tehdessä voi pettää pokka. Tragediaa tehdessä tunnetila on helpompi säilyttää ja on helpompi pysyä roolissa. Tietysti, jos haluaa itselleen haasteita,
sitten pidän komediasta.

Opiskelet nyt viimeistä vuottasi lukiossa ja Sinulla on ollut myös ylioppilaskirjoituksia tänä keväänä. Hamletin esityksen ajankohdat sattuivat olemaan samoihin aikoihin kirjoitusten kanssa. Joskus saattoi olla niinkin, että esitys oli edellisenä iltana ennen kirjoituksia. Kuinka onnistuit opiskelemaan ja keskittymään kirjoituksiin esitysten keskellä?

- Vaikeuttihan se lukemista aika paljon, kun oli enemmän harjoituksia viikolla ja viikonloppuisin. Edellisen illan esitys vei keskittymistä kokeesta. Opiskelumotivaatioon vaikutti myös aika paljon se, että harkkojen jälkeen oli hieman väsynyt eikä enää jaksanut ruveta lukemaan iltaisin.

Hamlet esitykset ovat nyt ohi. Mitä nyt näin jälkikäteen ajattelet näytelmästä ja sen tekemisestä? Oliko jokin asia, joka jäi erityisesti mieleen?

- Aluksi tuntui haikealta, kun oli viimeinen esitys. Tuntuu hieman tyhjältä, kun ei ole harjoituksia ja esityksiä. Itse näytelmästä ei jäänyt mitään erityistä mieleen muuta kuin se, että sitä oli kiva tehdä.


Mikä on saanut Sinut kiinnostumaan juuri näyttelemisestä? Onko Sinulla ketään erityistä näyttelijää, josta pidät? Jos on, kuka ja miksi?


- Olen aina lapsesta asti halunnut esiintyä, että ehkä sieltä ja myös teatterileirillä olo lisäsi kiinnostusta. Minulla ei oikeastaan ole idolia, melkein kaikki näyttelijät ovat hyviä, jos vain rooli on hyvin vedetty.

Kerro omasta mielestäsi kolme tärkeätä hyvän näyttelijän ominaisuutta.

- Se, että osaa improvisoida, on tärkeä juttu, sillä ilman sitä ei oikeastaan pysty mitään tekemään. Toinen tärkeä asia on se, että uskaltaa heittäytyä erilaisiin tilanteisiin. Ja kolmas asia on se, että osaa olla kärsivällinen. Kun harjoitellaan jotakin kohtausta, ohjaaja voi haluta tehdä sen kohtauksen uudestaan ja ehkä muuttaa sitä. Silloin pitää olla kärsivällinen ja odottaa omaa vuoroaan.


Sinulla on koulu loppumassa tänä keväänä ja Hamletin esityksetkin ovat jo loppuneet, joten teatterilla palataan varmaan takaisin normaaliin rytmiin. Onko Sinulla mitään suunnitelmia näyttelemisen varalle vai pidätkö sitä pelkkänä harrastuksena?


- Aion hakea Teatterikorkeakouluun, mutta oikeastaan ohjaaminen kiinnostaa enemmän kuin näytteleminen, vaikka en olekaan aiemmin ohjannut mitään esitystä. Kerran olen kyllä kokeillut ohjaamista ja se oli kivaa.

Teksti ja kuva Annina Rönnberg

Ei kommentteja: