maanantai 7. joulukuuta 2015

23 UUTTA YLIOPPILASTA VALMISTUI PORKKALAN LUKIOSTAPerjantaina 4.12.2015 vietettiin ylioppilas- ja itsenäisyysjuhlaa Porkkalan lukiossa. Valkolakin sai yhteensä 23 uutta ylioppilasta lukion päivälinjalta ja aikuislinjalta. Lakkiaispuheessaan rehtori Matti Autero iloitsi siitä, että nuoret valmistuivat hyvin ja peräti erinomaisin tuloksin.


Kun airuet Adele Collin ja Ohto Aakko olivat juhlavassa kulkueessa saattaneet abiturientit saliin, esittivät Chorus Studiensis ja pannuorkesteri lehtori Satu Jämsän johdolla kappaleen What A Wonderful World sekä Sibeliuksen juhlavuoden ja itsenäisyyden kunniaksi Finlandia-hymnin, joka sai vaikuttavan taustakaiun pannuorkesterin säestyksestä. Ylioppilaan puheen piti Iiris Nygren, kuuden laudaturin ylioppilas. Iiris Nygren palkittiin myös seuraavien lahjoittajien stipendeillä: Kirkkonummen autokoulu Pro 100 euroa, Ehkäisevä päihdetyö 50 euroa, Kirkkonummen Steelband 30 euroa. Juhlan hienona päätöksenä ennen Maamme-laulua esitti pianisti Iida Mankinen Jean Sibeliuksen Puu-sarjasta osan Kuusi, joka Iidan taitavana tulkintana soi kuulaana ja toisaalta ylevän tummin sävyin.Rehtori Matti Autero onnitteli puheessaan
uusia ylioppilaita onnistujiksi ja painotti, että
lahjakkuus on myös kykyä tehdä tavoitteellista työtä.

Uudet ylioppilaat Pinja Päivärinta, Perttu Nykänen
ja takarivissä Jimi Lahtinen ja Daniela Heinämaa
 iloitsivat saavutuksistaan.Ylioppilaan puhe 4.12.2015
Iiris Nygren

Arvoisa rehtori, koulun opettajat ja henkilökunta, arvoisat kutsuvieraat sekä tänään valmistuvat opiskelijatoverini!

Tänään meitä uusia ylioppilaita ja itsenäisyyttä juhlivan päivän päätteeksi saamme huokaista helpotuksesta, sillä vuosien työn takana ollut urakka on saatettu kunnialla päätökseen. Saimme painaa valkolakin päähämme tietäen, että lukiovuosien tuomat kokemukset, ystävät, tiedot ja taidot ovat osaltaan muokanneet meistä viisaampia ja vastuullisempia nuoria aikuisia. Voimme luottaa siihen, että kun jätämme tutun ja turvallisen lukion, voimme rohkeasti lähteä tavoittelemaan unelmiamme.

Lukio on osalle meistä ylioppilaista toiminut siirtymävaiheena, jossa pakollisten kurssien läpi kahlasimme etsiskellen samalla sitä omaa juttua. Toiset meistä taas tiesivät jo lukion alussa, mihin aineisiin haluavat panostaa jatko-opintoja silmällä pitäen. Silti kukaan meistä voi tuskin sanoa, että on pysynyt näiden lukiovuosien aikana täysin muuttumattomana, kun vertaamme itseämme siihen ihmiseen, joka kolme ja puoli vuotta sitten astui Porkkalan lukion ovesta täynnä jännitystä, odotuksia ja toiveita.

Monelle Porkkala lukio oli se helppo vaihtoehto sijaintinsa vuoksi, ja tutut kaverit toivat turvallisuuden tunnetta. Kun tulin lukioon, tunnistin suuren osan kasvoista ja harmittelin hetken, että en pääsisi tutustumaan kokonaan uusiin ihmisiin. Tämä ajatus ei kauaa vaivannut, sillä yksi lukioajan hienoimpia kokemuksiani on ollut tutustua paremmin puolituttuihin tyyppeihin, joista onkin sitten tullut lähimpiä ystäviäni.

Te ystävät olette olleet se voimavara, joka on auttanut pitämään jalat maassa ylitsepääsemättömiltä tuntuvien kurssivuorien, raskaiden koeviikkojen ja vaativien ylioppilaskirjoitusten edessä. Lukiossamme ei ole turhaa kilpailua oppilaiden välillä, mikä on antanut jokaiselle mahdollisuuden hengittää vapaasti - ahtaista käytävistä huolimatta. Täällä olemme saaneet olla oma itsemme, eikä työurakkakaan ole tuntunut sen vuoksi yhtä raskaalta. Kiitos siis Teille, kaikki opiskelijatoverini, näistä vuosista. Olemme ansainneet pienen hengähdystauon ennen seuraavia ponnistuksia.

Suuri kiitos kuuluu myös Teille läheisillemme, jotka olette tukeneet ja kestäneet meitä pitkien koulupäivien ja mahdottomilta tuntuneiden projektien väsyttämiä nuoria. Teidän avulla olemme jaksaneet puurtaa eteenpäin silloinkin, kun emme olisi yksin siihen kyenneet.

Lukiomme mainiot opettajat, Te olette tehneet opiskelusta paitsi mieleenpainuvaa, myös laadukasta ja haastavaa. Teidän avulla saimme puristettua itsestämme enemmän kuin uskoimme olevan edes mahdollista. Saamme myös kiittää koulumme hengen ylläpidosta taidokasta henkilökuntaa sekä tietysti - aina mukana menossa olevaa rehtoriamme, Teitä tohtori Matti Autero.

Lukion aikana olemme saaneet havaita, että mitä enemmän opimme uutta, sitä selvemmin huomaamme, kuinka vähän itse asiassa tiedämmekään. Ylioppilaaksi valmistuminen on vain kasvattanut tiedonjanoamme. Minä ainakin odotan innolla loppuelämän mittaista oppimisen, erehtymisten ja onnistumisten matkaa!


Iida Mankisen tulkitsemana Sibeliuksen pianosävellys Kuusi
sai kuulaan heleät ja syvän tummat soinnit.
Uusien ylioppilaiden iloa vasemmalta Jenna Koivisto, Iiris Nygren, Viivi Suni,
Sineaart Sattayakul, Sven Sakson sekä Daniela Heinämaa.Chorus Studiensis johtajanaan lehtori Satu Jämsä.
   Adele Collin ja Ohto Aakko johdattivat abiturientit
siniristilipun myötä saliin.
Steelbandin mainiot Jonatan Lipan ja Aleksi Tolvi
saivat Finlandian soimaan ainutlaatuisen jylhästi.


Teksti ja kuvat Päivi Poutanen 
 
 
 

Ei kommentteja: