keskiviikko 16. tammikuuta 2013

OPINTOMATKA HELSINKIIN


Kymmenen opiskelijan YH06-ryhmä teki tiistaina 8.1.2013 opintomatkan Helsinkiin. Kaiken kaikkiaan opintomatka oli mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Opimme lukuisia asioita toimittajan työstä sekä lehtien tekemisestä. Vierailimme Sanomatalossa koululaisten harjoitustoimituksessa Pisteessä ja Päivälehden museossa. Tämä oli historiallinen päivä Helsingin Sanomille, sillä tänä päivänä lehti ilmestyi ensimmäisen kerran tabloid- muodossa.


Vierailumme ensimmäinen kohde oli Sanomatalossa sijaitseva Piste. Siellä meille kerrottiin hieman sanomalehtien julkaisemisesta sekä toimittajien työstä. Katsoimme myös videokoosteen 2000-luvun merkittävistä uutiskuvista. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ovat muuttuneet suuresti vuosikymmenten aikana. Esimerkiksi 1970-luvulla julkaistussa uutisessa jonkin onnettomuuden tapahduttua Stockmannin tavaratalon edessä, kyseisen tavaratalon nimeä ei mainittu, toisin kuin nykyään.

Oppaamme selitti Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien eroavaisuuksia. Helsingin Sanomat on valtakunnallinen uutislehti, kun taas Ilta-Sanomat keskittyy enemmän viihteeseen. Tästä hyvänä esimerkkinä voi mainita sen, että kautta aikojen myydyin Ilta-Sanomien numero uutisoi Spede Pasasen hautajaisista. Myyntimenestystä selittää se, että naiset halusivat tietää, oliko Riitta Väisänen paikalla ja suriko hän Speden kuolemaa.
Oli mielenkiintoista kuulla, että Helsingin Sanomien etusivun mainospaikan hintalappu on sunnuntaisin 50 000 euroa. Tämä osaltaan kertoo siitä, kuinka varteenotettava lehti on kyseessä. Meille myös kerrottiin, kuinka lehden toimittaminen tapahtuu illan aikana. Helsingin Sanomat menee ”kiinni” kello 22.00 eli tällöin lehden pitää olla valmis ja se toimitetaan painoon. Toimittajien työvuoro kestää pisimmillään klo 01.30 asti. Myöhäisillassa voidaan tehdä muutoksia Martinlaaksossa painettaviin lehtiin, kun taas Forssan ja Varkauden painoissa lehteä ei voida yön aikana enää muuttaa.
Esittelyn jälkeen pääsimme tekemään toiminnallista harjoitusta. Sen ideana oli suunnitella lehteen etusivun uutinen. Toinen ryhmä teki kannen Ilta-Sanomille, toinen Helsingin Sanomille. Harjoitus oli hyvin mielenkiintoinen, sillä etenimme pienessä kaupungissa toimittajan työhön tutustuen. Noin 45 minuutin jälkeen molemmilla ryhmillä oli koossa hieman erilaiset uutiset, joita sitten analysoitiin.

Sanomatalon jälkeen tiemme kävi Stockmannin ohi Päivälehden museoon Ludviginkadulle. Museossa meille esiteltiin perusnäyttely. Se käsitteli Helsingin Sanomien ja sen edeltäjän Päivälehden historiaa, kuten sitä ketkä Päivälehden perustivat ja minkälaisia ongelmia ja muutoksia lehti ja paino ovat kohdanneet matkansa varrella. Itse museo sijaitsee siinä missä ennen on ollut Helsingin Sanomien toimitus ja paino.


Päivälehden perustivat Juhani Aho, Eero Erkko ja Arvid Järnefelt halutessaan edistää demokratiaa, vapaamielisyttä ja suomalaista kulttuuria. Päivälehti lakkautettiin kenraalikuvernööri Bobrikovin murhan jälkeen vuonna 1904. Hyvin pian sen tilalle perustettiin uusi lehti eli Helsingin Sanomat samoissa tiloissa ja melkein samalla henkilökunnalla. Helsingin Sanomista kasvoi maan suurin sanomalehti. Se muutti Sanomataloon 2000-luvun alussa ja vanhasta toimitilasta tehtiin Päivälehden museo.

Heikki Niittyaho ja Anssi Valtonen

Ei kommentteja: