keskiviikko 6. helmikuuta 2013

MIELIPITEITÄKATUTAIDE LAILLISEKSI TIETYILLE PAIKOILLE 

Graffitien maalaus on hyvää tekemistä nuorille, kun he pääsevät toteuttamaan itseään ja tekemään taidetta omilla käsillään. Liian usein kuitenkin nuorista tehdään rikollisia, koska laillisia maalauspaikkoja ei ole riittävästi. Nuoret eivät siis pääse toteuttamaan itseään, ainakaan laillisesti.
 
Katutaiteen osittainen laillistaminen on toiminut ainakin monissa Euroopan maissa, kuten Saksassa. Jos ei olisi mikään kiire maalatessa, niin teoksesta tulisi onnistuneempi ja maalaajat kehittyisivät huimasti. Samalla töhryt vähentyisivät ja ympäristöstä tulisi kauniin värikäs kolkon harmaan sijaan.

Mihin tahansa ei tietenkään saisi maalata, mutta alikulkutunneleihin, talojen raunioille ja sähkölaatikoihin maalaamisen voisi laillistaa!
Emma Lehtinen
Lehtisen mielipide on julkaistu myös Helsingin Sanomissa 31.1.2013


SÄHKÖISIÄ TEHTÄVIÄ OPISKELUUN 

Nykyään me vietämme paljon aikaa tietokoneella. Olisi hyvä, että voisi parantaa netissä tarjolla olevia opiskelumateriaaleja. Tämä mielestäni olisi helpompaa ainakin minulle kirjoituksiin tai yleensä kurssien harjoitteluun ja kertaamiseen.

Materiaalia voisi julkaista ylioppilastutkintolautakunta. Pääajatuksena on se, että opiskelija saa haastavat tehtävät esimerkiksi matematiikan kertaukseen ylioppilaskoetta varten. Silloin tehtävissä voi helposti nähdä omat virheet ja saada tietää, missä on tarve erityiseen opiskeluun.  
Maxim Afteniy


LUKIOARKI ON STRESSAAVAA

Tutkimusten mukaan yhä useampi nuori kokee koulusta johtuvaa uupumusta ja masennusta. Tämä ei ole yllätys, kun ottaa huomioon, kuinka paljon työtä joutuu tekemään ansaitakseen hyviä arvosanoja.

Lukio edellyttää laajojen asiasisältöjen hallitsemista, mikä käytännössä tarkoittaa pinoittain paksujen oppikirjojen pänttäämistä kannesta kanteen lyhyessä ajassa.

Kun on puurtanut koulun penkillä tuntikausia, odotetaan nuoren käyttävän myös vapaa-aikansa läksyvuorten parissa, unohtamatta esitelmiin, testeihin ja erilaisiin projekteihin valmistautumista. Juuri kun on selvinnyt kaikesta tästä, odottaa jakson lopussa arvosanoihin vaikuttavin tekijä koeviikko, jolloin muistiin takertuneet tiedonrippeet oksennetaan paperille.

Vaikka lukio on jokaisen oma valinta, tulisi nuorten jaksamisen ja koulumotivaation takia oppimäärää keventää. Tarpeettomien nippelitietojen poistaminen kurssikirjoista olisi jo hyvä alku.
Sara Kytölä

ONKO LUKIOLAISTEN MOTIVAATIO HUKASSA?

Monella lukiolaisella on huono opiskelumotivaatio. Harmillista on, etteivät opiskelijat aina edes tiedä, miksi opiskelevat lukiossa. Itsekin toisen vuoden opiskelijana voin sanoa, ettei koulu jaksa aina innostaa.
Mielestäni opiskelusta on tehty liian raskasta, mikä ei yhdessä jatkuvan kiireen, stressin ja suorituspaineiden kanssa ainakaan lisää motivaatiota. Luovuttamisesta on tullut helppoa. Kursseja ei käydä loppuun, tunneilla ei jakseta keskittyä ja jakson loppupuolella mietitään ”montakohan poissaoloa minulla on vielä käyttämättä”. Lopulta kurssit kasaantuvat ja lukion suorittamiseen menee helposti yli kolme vuotta.

Opetusta pitäisi uudistaa ja turhia pakollisia kursseja olisi syytä karsia. Lukioissa pitäisi panostaa enemmän oppilaiden ohjaamiseen. Toisten nuorten tulevaisuuden suunnitelmat valkenevat
myöhemmin kuin toisten, mutta jokaisella tulisi olla edes jonkinlainen tavoite opiskeluissaan!
Marianna Mattila

MIKSI VALITTAA, VAIKKA KAIKKI OLISI HYVIN?

Nykypäivänä tuntuu, että ihmiset valittavat ihan turhanpäiväisistä asioista. Esimerkiksi näyttää siltä, että Facebookia jatkuvasti päivittelevät valittavat ihan turhista asioista. Jos sataa lunta ja henkilö ei pidä lumesta siitä täytyy valittaa Facebookissa.

Turhat valitukset voisi pitää omana tietonaan ja poissa muiden kuultavista. Jos oma päivä on pilalla, ei kuitenkaan tarvitse muiden päivää pilata. Olkaa siis tyytyväisiä elämäänne älkääkä valittako, ellei ole oikeasti aihetta!
Aino Koikkalainen 

KOULURUOASTA EI SAA VALITTAA

Monet väittävät, että kouluruoka on mautonta ja olematonta. Minun mielestäni kouluruoka on monipuolista ja ravitsevaa, vaikka se on tehty vain noin 80 sentillä oppilasta kohden.

Kouluruoka on tehty alle eurolla oppilasta kohti eli se ei voi olla mitään "ravintolaruokaa". Jos kouluruoan hintaa nostettaisiin, se olisi jostain muista kaupungin tai kunnan menoista pois. Olkaa iloisia, että meillä on ilmainen kouluruoka! Jossain maissa se maksaa tai sitä ei ole ollenkaan!
Jere Kauppinen

VANHEMPIEN ON PUUTUTTAVA NUORTEN TUPAKOINTIIN!

Nykyään nuoret aloittavat tupakoinnin jo ylä-asteella. Tämä ei käy päinsä. Olen nähnyt monia alle 18-vuotiaita nuoria tupakoimassa. Se, että jo 12–14-vuotiailla on tupakka kädessä, menee liian pitkälle.

Miksi nuoret tupakoivat? Siksikö, että kaverit aloittavat tupakoinnin teini-iässä vai siksi, että on kovis, kun on tupakka kädessä? Nuoret eivät ole täysin perillä tupakan haittavaikutuksista. Tupakka kasvattaa riippuvuutta, altistaa keuhko- ja hengitystauteihin, elinikä lyhenee ja ihon kunto huononee. Tupakka myös maksaa paljon. Nuoret saavat tupakkaa vanhemmiltaan tai kavereilta, jotka pystyvät ostamaan tupakkaa.

Vanhemmat katsovat läpi sormien, jos nuori jää kiinni tupakan poltosta. Vanhempien on puututtava nuorten tupakointiin!
Tatu Vihtkari


NUORTEN TUPAKOINTI ON HENGENVAARALLISTA

Yhä useampi nuori tupakoi. Tupakointi voi alkaa jo ylä-asteella. Yleensä tupakointi alkaa jossakin kaveriporukassa. Tupakointi jo nuorena on hengenvaarallista, se aiheuttaa keuhkosyöpää ja riippuvuutta tupakkaan.

Miksi nuoret aloittavat tupakoinnin, onko se "kovikselta" näyttämistä. Tupakoitsijat myös haisevat tupakalle ja aiheuttavat epämukavuuden tunnetta muille. Nuoret koululaiset myös roskaavat tupakoinnilla koulualueita.

Minun mielestäni kuluu vanhempien tehtävään huolehtia omista lapsistaan, etteivät nämä ala tupakoida alaikäisinä. Nuorille pitäisi informoida enemmän tupakasta ja sen haitoista. Herätkää vanhemmat, nuorten tulevaisuus on Teidän käsissänne!  
Samu Kauppinen


ELÄINKOKEILLE LOPPU 

Eläinkokeita käytetään paljon mm. biologiseen perustutkimukseen ja ihmis- ja eläinlääkkeiden tutkimus- ja tuotekehittelyyn, mutta valitettavasti eläinkokeita tehdään myös mm. kosmetiikan testaamiseen. Eläimiä ei pitäisi vahingoittaa lainkaan. Siksi erilaisia täysin tarpeettomia eläinkokeita ei pitäisi tehdä ollenkaan, kuten. kosmetiikkaan liittyviä kokeita.

Vaihtoehtoisia mahdollisuuksia, kuten silmän- ja ihonärsytystä, mutageenisyyttä sekä ihon läpäisyä voidaan jo nyt luotettavasti selvittää vaihtoehtoisin menetelmin. Esimerkiksi ihonärsytystä voidaan tutkia solu- ja kudosviljelmien avulla, kuten ihmisen ihoa jäljittelevillä malleilla. Eläinkokeita pitäisi siis aina välttää, jos muita vaihtoehtoja on tarjolla.
Iitu SomppiEi kommentteja: