lauantai 18. toukokuuta 2013

Viides päivä Roomassa, "Kulmikas Colosseum", antiikin aarteita, ostoksia ja kotiin

Viimeisen aamun havainto

Jos aamulla on pimeää, älä hermostu, ei ole talvi eikä räntäkeli, avaa vain ikkunaluukut ja siellä se on sinitaivas.

Esposizione Universale di Roma, Eur

Viimeisenä opintoretkipäivänä tiedonhaluisimmat, jotka eivät antautuneet shoppailun houkutuksille, lähtivät kanssamme kauemmaksi Rooman eteläpuolelle Eurin lähiöön, joka rakennettiin alun alkuaan vuodeksi 1942 suunniteltuun maailmannäyttelyyn, paikka on näkemisen arvoinen. Eurin keskusta tuntuu autiolta, aukioita ei ole tarkoitettu kotoisiksi piazzoiksi, vaan julistamaan fasismin voittoa ja ne odottavat suuria kansanjoukkoja, joita ei kuitenkaan näy. Klassista arkkitehtuurin perinnettä modernisti mukailevat marmoriset rakennukset ja lähes tyhjät aukiot näyttävät komealta, mutta inhimilliset mittasuhteet puuttuvat. Missä ovat skeittarit? Pysähdyimme pitkäksi toviksi vaikuttavan Palazzo della Cività del Lavoron eteen. Mahtava marmorirakennus oli ilmeisesti ilkivallan pelosta suojattu aidalla. Uusi kulmikas Colosseum syvän sinistä taivasta vasten vaikutti kulissilta tai tietokonepelien maailmasta lainatulta, mutta kaiken kaikkiaan hyvin vaikuttavalta. Nelikanttisen Colosseumin kulmissa oli neljä kömpelöä marmorista veistettyä vauhkoa hevosta pidättelevää atleettia. Kaariholvien välissä oli antiikin veistoksia jäljitteleviä ihmishahmoja, jotka näimme vain kaukaa.

Euri on niitä paikkoja Roomassa, jossa turismilaumat eivät vaella. Meillä oli vielä yksi hyvä syy tulla sinne, Museo della Civiltá Romana. Museossa on valtava Konstantinuksen aikaista Roomaa kuvaava pienoismalli. Tämä oli hyvä päätepiste ja kertaus kaikella, mitä olimme aikaisemmin raunioina ja nykyiseen Roomaan sulautuneena nähneet. Museorakennus kuuluu Eurin mahtipontiseen keskustaan, mutta sisältä se on sympaattisen vanhanaikainen, huonosti valaistu, mutta juuri sellainen paikka, jossa tekee odottamattomia löytöjä. Rooman pienoismallia, joka on postikorteista ja tietokonepeleistä tuttu, peitti pölykerros.

Metroasemalla alkoi normaali elämä, aseman tuntumaan oli nopeasti kasvanut tori, jossa myytiin housuja, hameita, kenkiä ja kaikkea, mitä tavallinen ihminen tarvitsee.

Takaisin hotelliin

Kävelimme takaisin hotelliin, jonne olimme sopineet tapaamisen. Opettajat varautuivat yllätäviin ongelmiin ja sopivat tapaamisen monien mielestä aivan liian aikaiseksi, mutta suurkaupungeissa ja etenkään Roomassa ei liikenne aina suju niin kuin pitäisi. Terminin asemalla kaikki sujui kuitenkin tehokkaasti. Asemalta oli junia lähdössä Venetsiaan, Napoliin ja Milanoon, teki hetken mieli hypätä Venetsian junaan ja jatkaa seikkailua. Koulu, arkinen aherrus, koeviikko ja tietysti kesäloma odottivat meitä. Lentokentällä pystytimme perusleirin, jossa matkatavarat pysyivät turvassa. Sitten vain turvatarkastukseen ja lopulta koneeseen. Kotimatka sujui hauskasti hyvässä seurassa. Oli keskiyö, kun saavuimme Helsinki-Vantaalle. Ilta oli lämmin ja tuoksui kesäyöltä.

Opettajien mielestä opintomatka onnistui hyvin. Aikataulu piti suurin piirtein, suurimmilta vastoinkäymisiltä säästyttiin muutamaa rakoa, kävelystä kipeytynyttä selkää ja kantapäätä lukuun ottamatta. Opiskelijat olivat mahtavia ja hauskoja persoonallisuuksia, jotka väsymättä vaelsivat kanssamme raunioilta ja kivikasoilta toiselle. Lantin heittäminen Fontana di Treviin takaa sen, että varmasti jossain elämän vaiheessa meistä jokainen saa palata ikuiseen kaupunkiin.

Kuvat:

Kaistale sinistä taivasta, tästä tulee hyvä päivä
Eur PALAZZO DEI KONGRESSI, missä ovat skeittarit
MUSEO DELLA CIVILTÁ ROMANA kätkee sisäänsä Rooman pienoismallin ja valokset Trajanuksen pylväästä.
Sisäänkäynti museoon ei ole vaatimaton
Palazzo della Civiltà del Lavoro herättää ajatuksia
Nelikanttinen uusi Colosseum kasvaa mahtaviin mittoihin
Konstantinuksen aikaista Roomaa kuvaava pienoismalli toimii kertaustehtävänä
Pienoismalli roomalaisesta insulasta antaa havainnollinen kuvan muinaisen suurkaupungin kerrostaloista.
Eur yllättää, puretaanko vai korjataanko
Ennen lähtöä hotellista on aika esitellä ostoksia, hattuja ei koskaan ole liikaa
Kuulutuksia: juna Venetsiaan lähdössä
Lentokentällä järjestyimme viimeiseen ryhmäkuvaan
Hattuherrat pelien maailmassa
Perusleirin uskolliset vartijat
Aurinko siirtyy valaisemaan ja lämmittämään toista puolta maapalloa, mitkä väritEi kommentteja: